Project facts

  • Floorspace:

    182m²

  • Completion date:

    December 2009

  • Awards:

    • RIBA Award 2010

    • GIA Design Award 2010

    • Special Mention in the RIAS Andrew Doolan Best Building in Scotland Award 2011

    • Scottish Design Award 2011 commendation

    • Carbon Trust Awards 2012 nominee

    • Galvanizers Association Awards 2012 - Sustain

The Houl

The house is sited in a natural concave area of hillside facing principally west along the contours to enjoy the spectacular landscape setting of the river Ken valley and the ridges of the Rhinns of Kells hills opposite.

The intention was to create a contemporary single storey ‘long house’ which is recessive in the landscape, sustainable in its construction, very low in energy consumption, and aiming for zero net emissions of carbon dioxide for all energy use in the house.

The house is net ‘zero carbon’

The design uses lightweight but highly insulated steel and timber frame construction, clad in cedar weatherboarding allowed to weather to a natural silver grey colour. The roof finish is pre-weathered grey standing seam zinc. Windows and external doors are triple glazed high performance timber, painted grey. All insulation levels are to Passiv Haus standards.

The slope of the roof of the main living accommodation follows the slope of the hillside, with the rear roof meeting the main roof at a shallower angle to allow morning sunlight to penetrate the centre of the house.

The entrance to the house is sited on the north east side of the house under the cover of the roof to provide shelter from the prevailing wind. The principal rooms are situated along the contour of the site to enjoy the views across the valley to the west. The ancillary spaces are generally to the rear.

The house is net ‘zero carbon’ by using very high levels of insulation, minimising air infiltration heating using an air source heat pump with a ‘whole house heat recovery ventilation system’, and generating electricity using a wind turbine and solar PV panels.


Wallpaper article

Location

Dalry
Castle Douglas
Scotland

passive sustainable new build

Recently viewed projects


  • No recently viewed projects